Page 14 - DRG
P. 14
NİĞDE HALK EĞİTİMİ MERKEZİNDEN
NİĞDE HALK EĞİTİMİ MERKEZİNDEN
BAHÇECİLİK alanında “Meyve
BAHÇECİLİK alanında “Me yv e
Ağaçlarında Budama” Kursu !
Ağaçlarında Budama ” Kur su !
Milli Eğitim Bakanlığı 2017 yılında güncellenmiş kurs programında 48 saatlik eğitim ile
kursiyerlerimize uygulamalı ve teorik eğitim verilmektedir.
Budamanın Önemi
Dünya’da tarımsal faaliyetlerin tarihçesi çok eski zamanlara dayanmakta, insanoğlunun temel
ihtiyacı olması sebebiyle popülerliğini muhafaza etmektedir. Gittikçe artan dünya nüfusu ve üretim
alanlarının kısıtlı olması sebebiyle ihtiyaçlar arttıkça bilim adamları birim alandan daha fazla ürün
alabilmenin yollarını aramışlardır. Meyve yetiştiriciliğinde kaliteli ve bol ürün alabilmek için toprak
işleme, sulama, gübreleme, mücadele gibi tedbirlerin yanında her yıl budamanın da yapılması
zorunludur.
Ülkemiz İçin Önemi
Ülkemizin bütün yörelerinde meyve yetiştirilmektedir.
Meyveciliğimizin geliştirilmesi ancak modern teknik ve yöntemlerin kullanılması ile mümkün
olacaktır. Bu işlemin uygulanmaması veya yanlış uygulanması, meyve
ağaçlarının ömrünü kısaltacağı gibi ekonomik kayıplara da sebep olur.
Budamanın Amaçları
• Meyve ağaçlarını en kısa zamanda ürün vermeye başlatmak ve onları
uzun süre verim çağında tutmak, yani meyve ağaçlarında fizyolojik
dengeyi kısa zamanda oluşturmak ve bunu bir süre korumak.
• Gövde üzerinde ana dalları sayılarını ve dağılışlarını düzenleyerek meyve
ağaçlarının sağlam, düzenli ve dengeli taç oluşturmalarını sağlamak.
• Meyve ağaçlarının bakımı, meyvelerin derimini, zararlarla savaş ve teknik
işlerin uygulanmasını kolaylaştırmak.
• Kurumuş, hastalıklı, ekolojik ve mekanik etkilerle zararlanmış, kırılmış
dallar ile birbiri üzerine binmiş, yada zayıf olan açılı dalları kesmek.
• Meyve ağaçlarında karbon asimilasyonunu arttırmak amacıyla, ışığın
ağaçların iç kısımlarına daha iyi girmesini sağlamak ve yaprak yüzeylerini
artırmak.
Budamanın Faydaları
• Gövde üzerinde ana dalların sayıları ve dağılışları düzenlenerek meyve
ağaçlarının sağlam, düzenli ve dengeli bir taç oluşturmaları sağlanır.
• Meyve ağaçlarının en kısa sürede ürün vermesine yardımcı olunur.
• Güneş ışığından ağacın iyi bir şekilde faydalanması sağlanmış olur.
• Budama ile meyve iriliği, meyve kalitesi ve meyve kabuk renklenmesi
artar.
• Ağaç büyüklüğü ve dalların sıklığı direk kontrol altına alınabilir.
• Püskürtülerek yapılan ilaçlamanın etkinliği artırılabilir.
• Hastalıklı ve kuru dallar alınarak mücadeleye yardımcı olunur.
14