2015-2016 Eğitim-Öğretim Yılı 1. Dönem karne töreni 22 Ocak 2016 Cuma günü Merkez Selçuk İlkokulunda yapıldı. Törende konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim YAŞAR, “İlimizde 4926 öğretmen ve idarecimiz, 729 personelimiz ile 384 okulumuzda 72.921 öğrencimize karne verilecektir. Bu nedenle karne töreni yapmak üzere Selçuk İlkokulumuza geldik. Diğer yıllardan farklı olarak özellikle bu yıl Milli Eğitim Bakanlığımızın 18.01.2016 tarih ve 595420 sayılı yazısı uyarınca öğrencilerimizin yarıyıl tatillerini verimli bir şekilde geçirmelerini, dinlenmiş bir biçimde ikinci döneme başlamaları ve ilgi alanlarına da zaman ayırabilmelerini sağlamak için yarıyıl tatilinde öğrencilerimize ödev verilmeyecek.
Öğrencilerimiz 4 aylık çalışmalarının karşılığı olan karne tatilini kendi kabiliyetleri doğrultusunda ya da kendi istekleri doğrultusunda, ne yapmaları gerekiyorsa bu yıl onu yapacaklar. Özellikle Milli Eğitim Bakanımızın emirleri doğrultusunda öğrencilerimize yarıyıl tatili için ödev verilmeyecek. Ben bu vesileyle bunu bütün öğretmenlerimize ve velilerimize duyurmak istiyorum.” dedi.
Sekiz 1. Sınıf ve bir özel alt sınıfta öğrencilere karne dağıtılmasının ardından Halil İbrahim YAŞAR öğrencilere ve velilere şu tavsiyelerde bulundu:
“Çocuklarımız, karnelerini aldıkları zaman başarılı ya da başarısız olsun bir değerlendirme ve sonuçla karşı karşıya olduğunun bilincindedirler.
Öğrencinin karneyi aldıktan sonra ebeveynlerin olumsuz tepkilerinin neler olacağı konusunda zihinsel tasarımlarda bulunmasına; anne-baba ve yakın çevresinden gelen ‘tembel öğrenci’, ´kötü evlat´, ´beceriksiz çocuk´ gibi birtakım değerlendirmelerin sonucunda yoğun duygusal baskı öğrencinin hayatında problemlerin oluşmasına neden olabilir.
Baskıcı tutumların olduğu ailelerde; karne üzerinde oynamalar ya da not değiştirme, evden kaçma, eve gelmeme gibi davranışlar bu ailelerin çocuklarında daha fazla görülmekte hatta bu ailelerin çocukları zayıf karne ile eve gittiklerinde kendilerinin fiziksel bir cezaya maruz kalabileceğini düşünmektedir.
Yüksek düzeyde başarısızlık kaygısı yaşayan çocuk, baskıcı bir aile ortamında yaşama sevincini yitirme noktasına gelir ve bu durum intihar gibi davranışların ortaya çıkmasına neden olur.
Anne-babalar; çocuklarının karne korkularını yenmelerini sağlamak, istenmeyen olumsuz davranışların oluşmasını önlemek ve şimdiki başarısızlığı gelecek yıllarda başarıya dönüştürmek için çocuklarına karne zamanı olumlu tutum ve davranışlar sergilemelidirler.
Anne-babalar, çocukların karnesiyle ilgili duygularını, çocuğun kişiliğini incitmeden net bir şekilde ifade etmeleri gerekir. "Başarılı olabilmesi için, onun yanında olduğumuzu kendisine hissettirmeliyiz.
Çocukları kesinlikle suçlamamak ve yargılamamak gerekir.
Onları incitecek etiketleme davranışlarından uzak durmalıyız “tembel çocuk, başarısız evlat” gibi isim ve yakıştırmalar yapmamalıyız.
´Seni sanayiye çırak olarak göndereceğim, okuldan alacağım´ gibi tehditler savurmamalı´.
Onları eleştirip, emirler yağdırmamalıyız.
Çocukları arkadaşlarıyla, kardeşleriyle ve çevredeki diğer öğrencilerle kıyaslamamak gerekir.
Unutmayın, o herkesten farklı olan ve sadece kendine benzeyen bir bireydir.
Çocukları kesinlikle aşağılamamak gerekir.
Öğrencilerimizin sonuna kadar hak ettikleri 15 tatili dinlenerek geçirmelerini ve ikinci döneme hep beraber başlamak üzere diyor saygılar sunuyorum.” dedi.
Halil İbrahim YAŞAR
İl Milli Eğitim Müdürü