Niğde Valisi Yılmaz ŞİMŞEK Finlandiya´da düzenlenen Uluslararası proje yarışmasında Dünya 1.´si olan öğrenci ve öğretmenlerini makamında ağırlayarak ödüllendirdi.
İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Yaşar, Niğde İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge birimi ve Niğde Bilsem öğrencileri tarafından gerçekleştirilen ziyarette öğrencileri tek tek tebrik eden Vali Yılmaz Şimşek ekibin başarılarının devamını dileyerek öğrencilere ödül verdi. Öğrencilerin bu başarısının ülkemizin ve ilimizin adını uluslararası bir düzeyde duyurulmasına katkı sağladığını ifade eden Vali Yılmaz Şimşek, “Bu başarılar daha büyük başarılara ön ayak olacaktır” dedi. Yapılan güzel icatların her birinin insanlığa hizmet olduğunu belirten Valimiz Sayın Yılmaz Şimşek, “Problem tabanlı düşünme ve disiplinler arası yaklaşımlarını kullanan ekibimiz uluslararası alanda büyük bir başarıya imza atarak bizleri gururlandırdılar. Kendilerini bir kez daha canı gönülden tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.
Öğretmen Süleyman GEZİCİ rehberliğinde Niğdeli öğrenciler, Finlandiya Eğitim Bakanlığı ve Helsinki Üniversitesi ortaklığında düzenlenen uluslararası proje yarışması Luma StarT’da 40’tan fazla ülkeden yapılan 500 başvuru arasında önce ilk 100’e, sonra ilk 10’a, sonra ilk 3’e girerek Finlandiya’ya gitti ve finalde de büyük bir başarı göstererek Dünya 1.si oldu. Türk ekibi ödülünü Finlandiya Eğitim Bakanlığı Genel Müdürü Olli-Pekka Heinoen’in elinden aldı.
Niğde İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge birimi ve Niğde Bilsem işbirliğinde uluslararası alanda başarı gösterme amacıyla kurulan ekip, projelerde disiplinler arası eğitim ve problem tabanlı düşünme yaklaşımlarını kullanarak çeşitli projeler geliştirdi.
Ekip öğretmenleri Süleyman Gezici, Ertuğrul Özar, Cüneyt Akyol, Mehmet Özel ve Osman Aydoğar ile birlikte öğrenciler Halil Ataberk Bakırcı, Abdullah OĞUL ve Ahmet Efe Bakırcı’nın hazırladıkları “İşçiler İçin Modüler Akıllı Baret ve Takip Sistemi: BaretCare+” projesi ile yarışmada dünya 1.si olarak bizleri gururlandırdılar.
BaretCare+ projesi işçiler için tasarlanmış olan ve ısı-nem sensörü, gaz sensörleri ve en önemlisi GSM/GPS modülü içeren inovatif bir akıllı baret projesidir. Baret, işçileri bulundukları ortamda anormal oranda sıcaklık, nem ve zehirli gaz olması durumunda o ortamdan ayrılmaları için uyarıyor. Bunun yanında GPS özelliği sayesinde işçinin coğrafi konumunu tespit edip GSM modülündeki sim kart sayesinde internete bağlanarak konum bilgisini gönderiyor. Son olarak gelen konumlar takip sistemindeki harita üzerinde anlık olarak takip imkânı sağlıyor.
Türkiye’de yaşanan maden kazalarından etkilenen ekip bu soruna bir çözüm olması amacıyla bu projeyi geliştirerek iş güvenliğinin önemine vurgu yapmışlardır. Nitekim geçtiğimiz yıllarda Siirt’te bir açık hava maden işletmesinde meydana gelen kazada toprak altında kalan 26 madencinin arama kurtarma çalışmalarının yaklaşık 1 ay sürmesi problemi açıkça ortaya koymaktadır.
Problem tabanlı düşünme ve disiplinler arası yaklaşımlarını kullanan ekip uluslararası alanda büyük bir başarıya imza atarak bizleri gururlandırdılar.