Mesleki ve Teknik Eğitim İş Birliği Protokolu Kapsamında Toplantı Yapıldı.
456
14:32
03.12.2021

 Niğde Organize Sanayi Bölgesi ve Niğde Bor Karma ve Deri İhtisas Organize Sanayi bölgesinde 02/12/2021 tarihinde T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ile T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzalanan ''Mesleki ve Teknik Eğitim  İş Birliği Protokolu kapsamında yapılacak iş ve işlemler ile ilgili toplantı yapıldı. Toplantıya İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim YAŞAR, Niğde Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa  ALTUNTAŞ , Niğde Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Mahmut PEŞİN ,Niğde Bor Karma ve Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Ali İlker ATABAY, Bor İlçe Milli Eğitim Müdürü Celalettin ÖZÜDOĞRU, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Mustafa DURAN, Faik Şahenk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi okul müdürü Süleyman Sırrı DELİCE ve Bor İrfan İlk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi okul müdürü Adil DUR katıldılar.

        Milli Eğitim Bakanlığının 27.10.2021 tarih ve 35705130 sayılı oluru ile 2021-2022 eğitim- öğretim yılından itibaren İlimiz Faik Şahenk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Niğde Organize Sanayi Bölgesi ile, Bor İrfan İlk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Niğde Bor Karma ve Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile eşleştirilmiş ve  bu okullarımızın bünyesinde Mesleki Eğitim Merkez Programı (MEMP) program türü açılmıştır.

 *   Niğde Organize Sanayi Bölgesi ve Niğde Bor Karma ve Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müdürlüğü bünyesinde "OSB Mesleki Eğitim Merkezi İrtibat Büroları ''kurulmuştur.

* Toplantıda katılımcılara Milli Eğitim Bakanlığı Önceki Öğrenmelerin tanınması, Denklik ve Ölçme Değerlendirme İşlemleri ile ilgili usul ve esaslara İlişkin Yönerge hakkında bilgi verilmiştir.

*Mesleki Eğitimi Tanıtma ve Yaygınlaştırma Projesi (METYAP) ve Mesleki Eğitim Merkezi Programının Tanıtımı Yoluyla İşletmelerin Nitelikli Eleman İhtiyacının Karşılanması konusunda bilgilendirme yapıldı.

*Mesleki Eğitim Merkezi Ustalık Telafi Çerçeve Öğretim Programları konusunda;  En az ortaöğretim kurumu mezunlarından Bakanlıkça belirlenen Mesleki Eğitim Merkezi Telafi Çerçeve Öğretim Programını başarı ile bitirenlere ustalık belgesi verilir.  Çerçeve öğretim programında yer alan alan/dal dersleri  işletmelerde yapılabilir."  değişiklik  gereğince, Bakanlığımıza bağlı mesleki ve teknik ortaöğretim okul/kurumlarında uygulanmak üzere 24 alan 97 dalda "Mesleki Eğitim Merkezi Telafi Çerçeve Öğretim Programları" hazırlanmış, Talim ve Terbiye Kurulunun 02.09.2021 tarihli ve 34 sayılı Kurul Kararı ile uygun bulunarak uygulamaya konulmuştur.

 *Bakanlığımıza bağlı mesleki ve teknik ortaöğretim okul/kurumlarında uygulanmak üzere ilgi Talim Terbiye Kurul Kararı ile uygulama konulan Mesleki Eğitim Merkezi Telafi Çerçeve Öğretim Programlarında eğitim öğretim faaliyetleri aşağıda belirtilen hususlar doğrultusunda yapılacaktır.

                Buna göre;

1.            Bu programlardan hangi yılda mezun olduklarına bakılmaksızın istemeleri halinde tüm lise ve üniversite mezunları yararlanabileceklerdir.

2.            Programın süresi ilgili alan/dalın çerçeve öğretim programında belirtilen süre kadar olup en fazla 27 hafta olarak uygulanacaktır.

3.            Programın eğitim içeriğinin tamamı işletmelerde yapılacaktır.

4.            Eğitime bir işletme ile sözleşme yapılması akabinde başlanacaktır.

5.            Eğitim süresince öğrencilerin sigorta primleri ile işletmelere Devlet katkısı ödemesi yapılacaktır.

6.            Öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı Önceki Öğrenmelerin Tanınması, Denklik ve Ölçme Değerlendirme İşlemleri İle İlgili Usul Ve Esaslara İlişkin Yönerge hükümlerine göre yapılan ustalık beceri sınavına, eğitimlerini tamamladıkları tarih itibariyle açılacak ilk sınav döneminde alınabileceklerdir.

7.            Eğitim sonunda başarılı olanlara Ustalık Belgesi düzenlenecektir.

        Ülkemizin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimi ile nitelikli insan gücü ihtiyacının karşılanmasında önemli katkıları olan Organize Sanayi Bölgeleri (OSB), farklı üretim ve hizmet sektörlerini bir araya getirmesi nedeniyle mesleki ve teknik eğitimin niteliğini artırma potansiyeline sahiptir. İşletmelerin nitelikli işgücü ihtiyaçlarının karşılanmasının sağlanması amacıyla mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının OSB'lerde yer alması, eğitim-sektör işbirliği açısından önem arz etmektedir.

        Bu  nedenle mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının OSB'lerde yer alan işletmeler ile iş birliğinin güçlendirilmesi, OSB'lerin mesleki eğitime erişim kapasitelerinin artırılması, mesleki ve teknik ortaöğretim okullarının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla, bölge özelliği, nüfus yoğunluğu, yerleşim biriminin ortaöğretim düzeyindeki eğitim ihtiyacı, öğrenci potansiyeli, eğitim maliyeti, eğitim ekonomisi ve fiziki kapasitesi dikkate alınarak, mevcut mesleki ve teknik ortaöğretim okullarının bünyesinde okul/program türü açılması uygun görülmüştür.

 

02-12-202102-12-202102-12-2021

Yayın Tarihi: 03.12.2021