NİĞDE'NİN TARİH VE KÜLTÜR KARINCALARI-3 ADLI PROJE ÖNERİSİ TÜBİTAK TARAFINDAN DESTEKLENMEYE DEĞER BULUNDU.
TÜBİTAK "4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları" çağrısı kapsamında, Niğde Akşemseddin Bilim ve Sanat Merkezi Sosyal Bilgiler Öğretmeni Ahmet KILIÇ'ın yürütücülüğünde hazırlanan "Niğde'nin Tarih ve Kültür Karıncaları-3" adlı proje önerisi 2021 yılında TÜBİTAK tarafından desteklenmesine karar verilen projelerden biri olmuştur.
Proje, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ile İl Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü destekleriyle Niğde BİLSEM yürütücülüğünde uygulanacaktır.
Akşemseddin Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü İsa ALİÇ, özel yetenekli öğrencilerin geleceğe yön verecek bireyler olarak yetişmelerini sağlamayı amaçladıklarını söyledi. Bu amaç doğrultusunda öğrencilerin ulusal tarih ve kültür eğitimlerinde model alınan bir kurum olmayı hedeflediklerini belirtti. Ayrıca ekip olarak "Başarının Sonuç Değil, Bir Süreç" olduğu bilinciyle hareket ettiklerini dile getirdi.
Projenin Amacı
Niğde ilinde öğrenim gören ortaokul öğrencilerinin yaşadıkları şehrin tarihi mekânlarını-kültürel özelliklerini keşfederek tanımaları, merak duygularını harekete geçirip yaşayarak öğrenmeleri, grup çalışmalarına aktif katılmaları, öğrencilerde tarih ve kültür bilinci oluştururken aynı zamanda bunları korumaları amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda alt amaçlar;
? Ortaokul öğrencilerinin tarihi mekânlar ve kültürel eserlere karşı farkındalık düzeylerinin artırılması.
? Ortaokul öğrencilerinin tarihi mekânlar ve kültürel eserlere karşı koruma bilinçlerini artırılması.
? Öğrencilerin sanatsal bakış açısı kazanmalarına katkıda bulunma.
? Öğrencilerin yerinde görüp, yaparak yaşayarak öğrenmelerine katkıda bulunmak.
? Kültürel eserlerin korunması ve sonraki nesillere aktarılmasında üzerine düşen görevleri bilme.
Altı gün sürecek projenin hedef kitlesini Niğde merkez ve merkeze bağlı devlet ortaokullarda öğrenim gören yirmi kız, yirmi erkek olmak üzere 40 öğrenci oluşturacaktır. Öğrencilere deney, gözlem, araştırma-inceleme, sözlü-yazılı eserler ortaya koyma, oyun, sözlü-yazılı iletişim, sanat, tasarım, bireysel ve grupla çalışma vb. becerilerle zengin öğrenme yaşantıları sunulacaktır. Farklı disiplinleri sentezleyerek projenin daha verimli, kalıcı ve sürdürülebilir olacağı düşünülmektedir. Proje sonucunda öğrencilerin tarih ve kültür bilincinin artması, disiplinler arası etkinliklerle kazandıkları becerileri günlük hayatta kullanmaları ve bilime olan bakış açılarının olumlu yönde değişmesi beklenilmektedir.
Projeye başvuru hakkına sadece Devlet ortaokullarında öğrenim gören öğrenciler sahiptir. Proje Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi yurdunda 5 gece konaklamalıdır (01-06 Temmuz 2021). Projeye başvuru tamamen ücretsiz olup, tüm masraflar TÜBİTAK tarafından karşılanmaktadır.
Öğrenci Başvuru Tarihi: 01-15 Haziran 2021
Başvuruların Değerlendirilmesi: 16-23 Haziran 2021
Başvuru Sonuçlarının İlanı: 24 Haziran 2021
Proje Uygulama Tarihi: 01-06 Temmuz 2021
Proje başvurusu için aşağıdaki linke tıklayınız.
Ortaokul öğrencileri için başvuru linki: Tıklayınız
BİLSEM öğrencileri için başvuru linki: Tıklayınız
Proje kısa tanıtım videosu için: tıklayınız