NİĞDE İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Eğitim Niğde

Eğitim

Niğde ilinde 17(15 Resmi,2 Özel) Okul Öncesi, 164 (161 Resmi,3 Özel) İlkokul, 133(131 Resmi,2 Özel) Ortaokul ve 63(55 Resmi,8 Özel) Ortaöğretim/Lise olarak toplamda 362 Resmi,15 Özel olmak üzere 377 okul faaliyet göstermektedir. Bu okullar toplam 4075 derslik,71.137 öğrenci ve 5094 öğretmenle faaliyet göstermektedir. Niğde ilindeki okullaşma oranı Türkiye geneliyle de karşılaştırılarak tablo halinde verilmiştir. Niğde'deki okullaşma oranının hemen hemen Türkiye ortalamalarına yakın olduğu görülmektedir.

Niğde'deki okullaşma oranı

Eğitim Kurumu

Kız

Erkek

Niğde

Türkiye

Okul

Öncesi

4-5 Yaş

%56.21

%55.46

%55.82

%57.91

5 Yaş

%91.10

%90.14

%90.60

%85.22

İlkokul

%94.77

%94.46

%94.61

%96.05

Ortaokul

%93.63

%92.34

%92.97

%93.28

Ortaöğretim/Lise

%82.26

%78.33

%80.25

%84.20

 

Başarı

2019 Ocak ayında yayımlanan YKS verilerine göre İlk 5000'de Sözel alanda 8 öğrenci, Sayısal alanda 17 öğrenci, Eşit Ağırlık alanında 15 öğrenci ve Yabancı Dil alanında 5 öğrenci olmak üzere toplamda 45 öğrenci yer almıştır.

Katıldığımız Yarışmalardaki Başarılar

1.StarT LUMA Uluslararası Proje Yarışması DÜNYA 1. liği

2.TEKNOFEST 2019, TÜRKİYE 2. si

3.Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Yarışması Türkiye 3. lüğü (Lise)

4.Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Yarışması Türkiye 3. lüğü (Ortaokul)

5.34. Uluslararası MOSTRATEC Bilim Yarışması, DÜNYA 4. lüğü

 

Niğde neden aydınlar şehridir?

600 bin yıllık tarihi geçmişin izlerine rastladığımız ilimiz günümüzden itibaren 10 bin yıllık kesintisiz bir yaşam merkezidir. Otuzun üzerinde divan şairi yetiştiren bu kent, birçok devlet adamı da yetiştirmiştir. Bu devlet adamlarının çoğu ilimizle sınırlı kalmayıp  ülkemiz genelinde adından söz ettirmiştir.

 

"Hayatımda üç iftiharım olmuştur. Türklüğüm, İslamlığım ve bir Çanakkale gazisinin oğlu ve bir Çanakkale şehidinin yeğeni olarak amcamın adını taşıyor olmak." diyen ünlü müzikolog Etem Ruhi Üngör Niğdeli'dir.

Yine İstiklal Savaşı'nda annesini ölüm döşeğinde bırakıp Atatürk ve Genelkurmay Başkanı Mareşal Fevzi Çakmak tarafından takdirnâme ve farklı ödüllerle ödüllendirilen Albay Halil Nuri Yurdakul Niğdeli'dir. Birçok ilde valilik yanında İstanbul'da Belediye Başkanlığı yapan, Kurtuluş Savaşı kahramanlarından edebiyatçı, yazar ve şair olarak da bilinen Ebubekir Hazım Tepeyran bu ilin yetiştirdiği önemli devlet adamları arasındadır.

Ülke genelinde edebiyatçıların üzerinde en çok araştırma yaptığı Divan şairi Ahmed Kuddûsi ve Kemâl Ümmi bu kentte yetişmiş iki önemli divan şairidir. Bütün bunların yanında, Muhibbî, Hatifî, Muhyî, Hâletî, Visâlî, Ârif, Nazmî, Nâmî, Ali Bey, Hisâlî, Sâfî, Zamîrî, Edîp, Hâmid, Şânî, Âsumânî, Zâtî, Hâkî, Hikmet, Firâkî, Gâlibî, Hâfız Ali, Gâlib, Şâkir, Muhammed Ali, Hakkı, Emin Ali, Ragıp gibi divan şairleri de Niğde'nin yetiştirdiği ve ülkemiz genelinde tanınan divan şairleridir.

Yine Kurtuluş Savaşı'nda Niğde'de teşkilatlanmayı sağlayan Sivas Kongresi temsil heyeti üyesi Ratıpzâde Mustafa Soylu bu kentin yetiştirdiği önemli devlet adamları arasında yer almaktadır. Ulukışla ilçesinde müftülük yapan ve birçok araştırmaya imza atan Mehmed Bahaeddin Efendi, Fransızların Niğde'yi işgal etmesini engelleyen önemli bir şahsiyettir. Ahmet Cığızoğlu, Sadık Ülkü, İzzet Can, Kerim Sebati,  İlhami Parapara, Zeki Bey,Mustafa ve Mahmut Cığızoğlu, İmam Ziyaeddin, Kadının Hilmi Bey ve Avanın Tevfik Efendi Kurtuluş Savaşı'nda Niğde'nin işgal edilmemesi için mücadele veren Niğde'nin yetiştirdiği önemli şahsiyetler arasında, tarihin altın sayfalarında devlet adamı olarak yerlerini almışlardır.

 

İlimizden Çıkmış Önemli Şahsiyetlerin Bazıları;

Galip Bey, İbrahim Hakkı Eroğlu ,Ahmet Emin Erişirgil ,Emin Ali Tanık, Sofu Beyazıt Çelebi, Kara Yakup Bin İdris, El-Arifül-Edip Şeh Habib, Molla Kasım Bin Süleyman, Şeyh Mahmud, Mustafa Paşa, Ali Paşa, Sadrazam Mahir Hamza Paşa, Hamza Hamdi Paşa, Ali AĞA, Abdurrahman PAŞA, Nazmi PAŞA, Arif Mehmet Efendi, Rasih Mehmet Efendi, Sadık Ahmet Efendi, Molla Hasan Bin Ahmed, Mustafa Efendi, Halil Ömer, Hakkı Eroğlu, Prof. Dr. H. Avni Göktürk, Kemal Ümmi, Ahmet Kuddusi,  Halil Nuri Yurdakul, Muallim Etem, Ebubekir Hazım Tepeyran, Zeynel Abidin Bey, Halit Mengi, Zeynel Abidin Özmen, Mehmet Bahaeddin Efendi, Ethem Ruhi Üngör, Vehbi Bey, Mustafa Hilmi Bey, İsmail Özmel, Ferit Ünal, Yavuz Donat, Halit Ongan, Oktay Akbal, Org. Emin Alpkaya

Yukarıkayabaşı Mah. Süleyman Fethi Caddesi No 28 51200 Merkez / NİĞDE - 03882323272

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.